Kort efter studiestart på landets universiteter er det højsæson for ensomhed blandt unge. De unge har høje forventninger til det sociale liv omkring skolen. Bliver disse ikke indfriet efter et par måneder, opleves det som en fiasko, hvilket kan have konsekvenser for de unge.

Studievejleder på Syddansk Universitet Rune Madsen oplever, at unge på nye uddannelser har høje forventninger til det sociale liv omkring skolen.

SE OGSÅ Spotify vil opkøbe SoundCloud

Hvis ikke disse forventninger er indfriet efter få måneder, oplever de unge det som et nedlerlag. Rune Madsen oplever en ny form for ensomhed blandt disse unge:

– ‘De seneste fem år har vi oplevet et stigende antal studerende, der kommer til os omkring efterårsferien med en følelse af ensomhed. De er blevet usikre på sig selv og føler, at de ikke passer ind, fordi de mener, de ikke lever op til idealet om at have det perfekte sociale liv.’

Den nye form for ensomhed udspringer som en midlertidig, akut og panikagtig form for ensomhed, forklarer Rune. Han understreger videre, at de unge er blevet mere utålmodige og ikke tager højde for, at det tager tid at etablere et nyt liv – især hvis man flytter til en ny for at studere.

SE OGSÅ Aalborg Universitet har gruppearbejde i højsædet

Denne ensomhed kan have konsekvenser for den unge så som lavt selvværd, hvilket kan have betydning for præstationer til eksamen – og som i sidste ende kan være skyld i, at den unge dropper ud fra uddannelsen.

– ’Det er bevist, at social integration højner muligheden for at gennemføre et studie,’ forklarer Rune Madsen.

Han fortæller videre, at de unge skal motiveres til selv at handle. Vejlederne på SDU tager løbende samtaler med de unge og opfordre dem med at komme med ideer til, hvordan de selv kan ændre situationen. Det kan for eksempel være at tage en kop kaffe sammen med sine medstuderende efter undervisning. Efterfølgende bliver der løbende fulgt op på situationen, forsikrer Rune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *